Οι μυστικές μελέτες της Monsanto αποκαλύπτουν τη σύνδεση της γλυφοσάτης με τον καρκίνο
Η Monsanto και οι ρυθμιστές γνωρίζουν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί καρκίνο εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με νέα δημοσίευση
Η Monsanto γνώριζε εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ότι η γλυφοσάτη προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα των ερευνητών Anthony Samsel και Stephanie Seneff.
Ο Samsel είναι ο πρώτος ανεξάρτητος ερευνητής που εξέτασε τις μυστικές τοξικολογικές μελέτες της Monsanto για το glyphosate.
Οι Samsel και Seneff κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία όγκων κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών».
Ωστόσο, προσθέτουν, «για να δημιουργηθούν αμφιβολίες και να συγκαλυφθεί η στατιστική σημασία των άβολων ευρημάτων, που μπορεί να εμπόδισαν την καταχώριση προϊόντος", η Monsanto εισήγαγε άσχετα ιστορικά δεδομένα ελέγχου από άλλα πειράματα. Αυτά είναι δεδομένα από τα ζώα ελέγχου σε άλλα άσχετα πειράματα, τα οποία μπορεί να έχουν διεξαχθεί κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες.
Αυτή η πρακτική είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πειραματικού θορύβου που ακύρωνε τα στατιστικά σημαντικά ευρήματα αυξημένων όγκων σε οποιοδήποτε πείραμα.
Σε διάφορα πειράματα καρκίνου, διαπίστωσαν οι Samsel και Seneff, η Monsanto εισήγαγε ψευδή δεδομένα από 3, 5, 7 ακόμη και 11 άσχετους ελέγχους μελέτης για να εξαλείψει αποτελεσματικά τα αποτελέσματα, όπως απαιτείται.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημείωσαν οι Samsel και Seneff, οι εσωτερικοί έλεγχοι των πειραμάτων έδειξαν μηδενική συχνότητα εμφάνισης όγκων, ενώ τα αποτελέσματα για τις ομάδες που έλαβαν glyphosate έδειξαν στατιστικά σημαντική αύξηση.
Στο έγγραφό τους, οι Samsel και Seneff προσθέτουν: «Η χρήση αυτών των αποκλίσεων εξουδετέρωσε αποτελεσματικά τα δυσάρεστα αποτελέσματα και έτσι επέτρεψε την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά. Αν δεν είχαν εμπλακεί σε αυτήν την εξαπάτηση, το glyphosate μπορεί να μην είχε καταχωρηθεί ποτέ για χρήση.»
Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης διαφωνία εντός της EPA των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια του glyphosate: «Τα έγγραφα EPA δείχνουν ότι δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία γνώμης για την καταχώριση προϊόντος. Δεν ενέκριναν όλα τα μέλη της επιτροπής αναθεώρησης του EPA glyphosate την καταχώριση του glyphosate. Υπήρχαν εκείνοι που διαφώνησαν και υπέγραψαν «ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ».
Κακή πειραματική πρακτική
Η χρήση ιστορικών δεδομένων ελέγχου για την απόρριψη στατιστικά σημαντικών ευρημάτων βλάβης σε ένα πείραμα είναι κακή πρακτική, καθώς τα πειράματα θα ποικίλλουν σε κρίσιμους παράγοντες όπως διατροφικά συστατικά και προσμείξεις, εργαστηριακές συνθήκες και διαφορετική γενετική ζώων.
Για αυτούς τους λόγους, ακόμη και ο ΟΟΣΑ, ο οποίος σχεδίασε πρωτόκολλα για πειράματα βιομηχανίας σε φυτοφάρμακα, προειδοποιεί ενάντια στην πρακτική που χρησιμοποιείται για την απόρριψη στατιστικά σημαντικών ευρημάτων βλάβης σε οποιοδήποτε δεδομένο πείραμα.
Ωστόσο, η χρήση τέτοιων δεδομένων με αυτόν τον τρόπο είναι κοινή πρακτική στις ρυθμιστικές διαδικασίες για τα φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες. Πριν από αρκετά χρόνια, μια άλλη ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών, συμπεριλαμβανομένης της Claire Robinson της GMWatch, διαπίστωσε ότι η ίδια πρακτική χρησιμοποιήθηκε από τη Monsanto και τις ρυθμιστικές αρχές για την απόρριψη των ευρημάτων γενετικών ανωμαλιών σε βιομηχανικές μελέτες για το glyphosate.
Τα αποτελέσματα δεν αυξάνονται πάντα με τη δόση
Ένα άλλο φαινόμενο που πιθανότατα βασίστηκε από τη Monsanto και τους ρυθμιστές για την απόρριψη των καρκινογόνων επιδράσεων του glyphosate στις μελέτες που αναθεωρήθηκαν από τους Samsel και Seneff ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται στη νέα εργασία, ο αριθμός των όγκων στα ζώα δεν ήταν πάντα αύξηση σε ευθεία γραμμή «πίστας σκι» με τη δόση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μέση δόση παρήγαγε λιγότερους όγκους από τη χαμηλότερη δόση, αν και οι δύο δόσεις παρήγαγαν περισσότερους όγκους από τους ελέγχους (δεν χορηγήθηκε glyphosate).
Στην περίπτωση των γενετικών ανωμαλιών, αυτή η έλλειψη «γραμμικής δόσης-απόκρισης» βασίστηκε από τη βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές για να απορρίψουν τις αυξημένες δυσπλασίες σε ζώα που τρέφονταν με γλυφοσάτη ως μη σχετιζόμενες με τη χημική ουσία.
Πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο για την απόρριψη των όγκων σε ζώα που έλαβαν glyphosate.
Ωστόσο, αυτή είναι μια επιστημονικά ξεπερασμένη ιδέα. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι ορισμένες ουσίες είναι πιο τοξικές σε χαμηλότερες από υψηλότερες δόσεις, ειδικά όταν εμπλέκεται ενδοκρινική (ορμονική) διαταραχή .
Πώς η γλυφοσάτη προκαλεί καρκίνο;
Οι Samsel και Seneff ολοκληρώνουν τη νέα τους εργασία εξηγώντας τους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η glyphosate θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στην εργασία τους, «Πιστεύουμε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δικαιολογούν την επανεξέταση της αντιστάθμισης κινδύνου/οφέλους σε σχέση με τη χρήση glyphosate για τον έλεγχο των ζιζανίων και υποστηρίζουμε πολύ αυστηρότερη ρύθμιση της glyphosate».
Η νέα εργασία:
Glyphosate, μονοπάτια προς τις σύγχρονες ασθένειες IV: καρκίνος και σχετικές παθολογίες
Anthony Samsel και Stephanie Seneff
Journal of Biological Physics and Chemistry 15 (2015) 121–159
Λήψη 5 Αυγούστου 2015; αποδεκτό στις 24 Αυγούστου 2015. Δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015
Διαθέσιμο στο διαδίκτυο:
http://bit.ly/20HnvgA
Η εργασία είναι προσβάσιμη στον ιστότοπο του περιοδικού – βρίσκεται πίσω από ένα paywall: http://www.colbas.org/jbpc/poap-art-4 .htm
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΠΤΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;;
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ; ΠΟΙΟΣ ΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ "ΟΡΙΑ"; ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ;;;
ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΩΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ... ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ;
ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!!
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ
0 Comments