ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Τόνοι συντηρητικής χημικής ουσίας θειώδες νάτριο από εργοστάσια γαρίδας

 



Λοβερδος Στελακατος Χρηστος
28 λ. ·

Για όσους τρέφονται με γαρίδες Αργεντινής οι οποίες εισάγονται και στην Ελληνική αγορά.
Τόνοι συντηρητικής χημικής ουσίας θειώδες νάτριο χρησιμοποιείται στα εργοστάσια της Αργεντινής στην γαρίδα που εξάγουν παγκόσμια. Από τα απόβλητα της χημικής ουσίας δολοφονούνται ολόκληρα οικοσυστήματα στο εκεί σημείο.(βλέπε φώτο από τον ποταμό Chubut και τη λιμνοθάλασσα Corfo στην Αργεντινή).

Θειώδες νάτριο - Κωδικός: E221

Πρόκειται για ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται στην οινοποίηση και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), περίπου 1 στα 100 άτομα είναι ευαίσθητα σε θειώδεις ουσίες στις τροφές. 
Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών είναι ασθματικά, γεγονός που υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ άσθματος και θειώδους άλατος.
Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο θειώδες νάτριο μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα, και εξανθήματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα θειώδη άλατα μπορούν να προκαλέσουν θάνατο από το κλείσιμο των αεραγωγών, οδηγώντας σε καρδιακή ανακοπή.


"Μια λιμνοθάλασσα στην νότια περιοχή της Παταγονίας της Αργεντινής έχει γίνει έντονα ροζ σε ένα εντυπωσιακό, αλλά τρομακτικό φαινόμενο ειδικοί και ακτιβιστές κατηγορούν τη ρύπανση από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των γαρίδων για εξαγωγή.

Το χρώμα προκαλείται από το θειώδες νάτριο , ένα αντιβακτηριακό προϊόν που χρησιμοποιείται σε εργοστάσια γαρίδας, τα απόβλητα του οποίου κατηγορούνται για τη μόλυνση του ποταμού Chubut που τροφοδοτεί τη λιμνοθάλασσα Corfo και άλλες πηγές νερού στην περιοχή, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για δυσοσμία και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα γύρω από τον ποταμό και τη λιμνοθάλασσα.

"Αυτοί που πρέπει να έχουν τον έλεγχο είναι αυτοί που επιτρέπουν τη δηλητηρίαση ανθρώπων", δήλωσε στο AFP ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής Πάμπλο Λάντα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για το χάος.


Η λιμνοθάλασσα έγινε ροζ την περασμένη εβδομάδα και παρέμεινε το ασυνήθιστο χρώμα την Κυριακή, δήλωσε ο Lada, ο οποίος ζει στην πόλη Trelew, όχι μακριά από τη λιμνοθάλασσα και περίπου 1.400 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες.

Ο περιβαλλοντικός μηχανικός και ιολόγος Federico Restrepo δήλωσε στο AFP ότι ο χρωματισμός οφείλεται σε θειώδες νάτριο στα απόβλητα γαρίδας, τα οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν από την απόρριψη.

Η λιμνοθάλασσα, η οποία δεν χρησιμοποιείται για αναψυχή, λαμβάνει απορροή από το βιομηχανικό πάρκο Trelew και έχει πάρει το χρώμα του φούξια στο παρελθόν.



ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ

 ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ..
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.


Post a Comment

0 Comments