ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Η Αρχαία Μ Ι Ν Ώ Α Στην Α Μ Ο Ρ Γ Ό. ( ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ “ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ” ) !

 


Η Αρχαία Μ ι ν ώ α στην Α μ ο ρ γ ό.

Δώρα Γκιούρα Στο λόφο με την υπέροχη θέα, επάνω από το λιμάνι των Καταπόλων, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Μινώας, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού (μαζί με την Αρκεσίνη και την Αιγιάλη), που ιδρύθηκε από Σάμιους αποίκους τον 7ο αι. π.Χ.

Τα ερείπια της Αρχαίας Μινώας ήρθαν στο φως το 1837, έπειτα από ανασκαφές του Λουδοβίκου Ρος, αλλά και από ανασκαφές που πραγματοποίησε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών το 1888. Οι πιο συστηματικές ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες όμως ξεκίνησαν το 1981 από την Αθηναϊκή Αρχαιολογική Εταιρία, που τις ανέθεσε στην καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού. Η Αμοργιανή κ. Μαραγκού μαζί με μια ομάδα φοιτητών της του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εργάστηκε επί δέκα ανασκαφικές περιόδους στη Μινώα αποκαλύπτοντας το ένα μετά το άλλο τα διάφορα κτίσματα της ελληνιστικής πόλης, έως το 1991.
Η ονομασία της πόλης δεν έχει καμία σχέση με τον μινωικό πολιτισμό. Κανένα μινωικό ίχνος δεν βρέθηκε στα χώματά της, υποστηρίζει η κ. Μαραγκού. Η ονομασία είναι δημιούργημα μεταγενέστερο που απορρέει από τη λατρεία του ηρωικού παρελθόντος και τον μυθικό βασιλιά Μίνωα. Όμως η λαϊκή παράδοση του νησιού μιλούσε πάντα με επιμονή για «τα θερινά παλάτια του Μίνωα» που αναγνώριζε στα μνημειακά λείψανα ενός κτιρίου το οποίο στέκει ακόμη στη θέση του. Αργότερα η αρχαιολογική έρευνα απέδειξε ότι πρόκειται για μια μεγάλη ρωμαϊκή δεξαμενή.
Η πρωιμότερη κατοίκηση του χώρου χρονολογείται στα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη 2η χιλιετία π.Χ., ενώ η κατοίκηση είναι συνεχής από το 10ο αι. π.Χ. ως τις αρχές του 4ου αι. π.Χ., οπότε και εγκαταλείπεται ο οικισμός.
Ανάμεσα στα οικοδομικά λείψανα περιλαμβάνονται τμήματα ισχυρού τείχους και λείψανα Σταδίου και Γυμνασίου, αλλά και ενός ναού του Διονύσου.
google.gr/maps/place/

Το ιερό της Ακρόπολης θεμελιώθηκε τον 8ο αι. π.Χ. και λειτούργησε αδιάκοπα ως τον 4ο αι. μ.Χ. Αποτελείται από ναόσχημο κτήριο και περίβολο. Άγνωστη είναι η θεότητα που λατρευόταν στο ιερό ως τον 6ο αι. π.Χ. οπότε και αφιερώθηκε στο Διόνυσο Μινωίτη. Στην Ελληνιστική εποχή ο Διόνυσος εξομοιώθηκε με τον αιγυπτιακής προέλευσης θεό Σάραπι, ο οποίος και λατρεύτηκε έκτοτε στο παλιό ιερό.

Στα Κατάπολα έχει εντοπιστεί θολωτός μυκηναϊκός τάφος, καθώς επίσης ναός του Πύθιου Απόλλωνα του οποίου αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχισθεί στην εκκλησία Καταπολιανή, στον Αγ. Ταξιάρχη και στους Αγ. Σαράντα.
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά, κατά τις πρωινές ώρες, ενώ το απόγευμα ο επισκέπτης απολαμβάνει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

…………………………….

ΑΛΦΕΙΟΣ: ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Μπαίνοντας στα Κατάπολα με πλοίο δύσκολα προσέχει κανείς στην επάνω δεξιά μεριά των βράχων το άγαλμα μιας γυναίκας που καθιστή κοιτάζει προς το πέλαγος. Είναι η Ερατώ μία από τις 8 Μούσες που υπήρχαν στις 8 κολώνες που βρίσκονταν στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα έως και λίγο μετά το 1936… Τότε ο Δήμος Αθηναίων έκανε ανακαίνιση στην πλατεία και αφαίρεσε τα αγάλματα που τοποθετήθηκαν σε μια αποθήκη. Το 1966 ο Γεώργιος Πολυχρόνης, Αμοργιανός στην καταγωγή, είχε όραμα να τοποθετήσει ένα άγαλμα στην είσοδο του λιμανιού της Αμοργού στα Κατάπολα. Επικοινώνησε με τον Δήμαρχο ο οποίος τον πήγε στην αποθήκη και του είπε να διαλέξει όποιο άγαλμα ήθελε. Εκείνος διάλεξε την Ερατώ επειδή έτσι όπως καθόταν έμοιαζε σαν να ατενίζει το πέλαγος και θα ταίριαζε απόλυτα στο νησί. Το ταξίδι της Μούσας προς την Αμοργό ήταν περιπετειώδες. Τότε δεν υπήρχε προβλήτα στα Κατάπολα και το πλοίο “Κανάρης” δυσκολεύτηκε να προσεγγίσει. Τελικά με τη δεύτερη προσπάθεια και με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων με τις βάρκες τους το άγαλμα σηκώθηκε από το πλοίο και τοποθετήθηκε στον βράχο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Από εκεί η Ερατώ μοιάζει σαν να προστατεύει το νησί και να καλωσορίζει τους επισκέπτες του…

glypto.wordpress.com

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΒΡΙΚΣΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ !! ΑΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΙ ΚΙ ΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ…

………………………………………………………………..

Στη μικρή παραλία που βρίσκεται κάτω από το νεκροταφείο των Καταπόλων βρίσκεται το άγαλμα της Ναυσικάς. Η ιστορία λέει πως ο Διόνυσος ένας μεγάλος γυναικάς του λιμανιού είχε συχνά περιπέτειες με τουρίστριες που τις πήγαινε βαρκάδα. Ενα βράδυ που ήταν… απασχολημένος με μια γυναίκα πέρασε ξυστά με τη βάρκα του από έναν βράχο. Την επόμενη ημέρα διηγήθηκε την περιπέτειά του στον εργοδότη του, Γεώργιο Πολυχρόνη κι εκείνος του έστειλε το αγαλματάκι της Ναυσικάς από τον κήπο του στην Αθήνα ώστε να το τοποθετήσει πάνω στον βράχο και να μην ξαναπέσει επάνω του… 
* Τέσσερις από τις άλλες Μούσες βρίσκονται στην Καρδίτσα, δύο στις Καρυές Λακωνίας, ενώ η τύχη της Καλλιόπης αγνοείται…
google.gr/maps/place/

………………………………………………………………..

Ομόνοια 1931 «Εννέα μούσες»

https://glypto.files.wordpress.com/2008/04/omonia-1930.jpg
Ομόνοια 1931

( τα αγάλματα, άλλα μαρμάρινα και άλλα από τσιμέντο, φιλοτεχνήθηκαν από γλύπτες της εποχής )

Οι άσπρες κολώνες που βλέπουμε περιμετρικά στην πλατεία Ομονοίας του 1931 ( κάτω φωτό ), είναι τσιμεντένιες και λειτουργούσαν σαν αεραγωγοί του υπογείου της πλατείας  με αποτέλεσμα να ασχημαίνει το περιβάλλον.
Ο τότε δήμαρχος Σπύρος Μερκούρης για να διορθώσει την ασχήμια της κατασκευής τοποθέτησε οκτώ αγάλματα των εννέα μουσών.  (η ένατη δεν τοποθετήθηκε για λόγους  διακοσμητικούς ).
Τελικά, μετά από χρόνια και κατόπιν των πολλών παραπόνων των πολιτών, αφαιρέθησαν…

logo13.gifΥΓ. … οι Μούσες μοιράστηκαν κάπως έτσι : 4 στην Καρδίτσα, 2 στις Καρυές Λακωνίας , 2 στην Αμοργό και η ένατη καταστράφηκε.


Post a Comment

0 Comments